Nyheter

Avfall Sverige: ”Impregnerat trä måste återbrukas på ett säkert sätt”

Mölndals kommun gör en fantastisk insats. Men vi måste också kunna garantera att ingen bygger sandlådor av giftigt virke.”

Det skriver Camilla Nilsson, Avfall Sverige, i en replik på Svenska Träskyddsföreningens debattinlägg (4/3 i Dagens Samhälle):

”Varje år samlar kommunerna in närmare 60 000 ton impregnerat trä på sina återvinningscentraler. Det är enorma mängder, varav en del i dag kräver specialbehandling eftersom äldre virke fortfarande innehåller väldigt potenta skadliga ämnen.”

”Lagstiftningen har begränsat användningen av kreosot och arsenik i impregnerat trä och det allra mesta som säljs i dag lämpar sig utmärkt att använda igen. Självklart ska vi bejaka alla möjligheter att minimera mängden avfall och i stället återanvända material som kan leva länge än.”

LÄS MER: ”Kommunerna måste bli bättre på att återvinna trä”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/impregnerat-tra-maste-aterbrukas-pa-ett-sakert-satt/