Nyheter

Conapto och Vertiv ger datacenter ny roll för nätstabilitet och gröna energikällor

Vertiv inleder ett samarbete om grid-support med svenska datacenterbolaget Conapto och Fever Energy, en aktör inom lösningar för nätstöd. Initiativet kommer att förbättra energieffektiviteten och minska koldioxidutsläpp genom att underlätta användningen av alternativa energikällor.
Det visar ockå hur datacentet kan bidra till den viktiga utmaningen att stabilisera svenska elnät.
I takt med sveriges tilltagande digitalisering och tillväxten av digital infrastruktur har efterfrågan på stabila, tillförlitliga och hållbara energikällor ökat. Vertiv, Conapto och Fever Energy har därför gått samman för att ge svenska datacenter en konkret möjlighet att effektivisera sin energianvändning, använda fossilfri el och även bidra till att stabilisera elnätet.
– Samarbetet utgör en milstolpe för svensk datacenterindustri. Med introduktionen av Dynamic Grid Support ger vi Conapto möjlighet att inte bara förbättra sin operativa effektivitet i datacentren, de kommer också kunna bidra aktivt till nätstabilitet och hållbarhet, säger Karsten Winther, EMEA-chef på Vertiv. 
Den aktuella lösningen från Vertiv optimerar kapaciteten i datacenter och använder litiumjonbatterier för lagring, vilket möjliggör strömförsörjning under hög belastning utan betydande infrastrukturförändringar. Det kompakta formatet gör det möjligt att maximera antalet rack och servrar i varje datacenter och ger en driftseffektivitet på upp till 99%.
Initiativet delas in i två faser: Först optimeras befintliga Conapto-installationer, vilka förvärvades 2022, för nätstöd, med UPS-enheter som skräddarsytts för slutanvändare så att de sömlöst integreras i systemet. Därefter implementeras samma lösning på Conaptos anläggning Stockholm 4 South.
– På Conapto anser vi att datacenter inte bara ska förbruka energi utan också spela en aktiv roll för att stödja elnätet. Genom Dynamic Grid Support bidrar vi till minskade koldioxidutsläpp genom att fler förnybara energikällor kan adderas till energimixen. Vi kommer också kunna generera ny kapacitet för våra kunder och distribuera den mycket snabbare, säger Stefan Nilsson, marknadschef på Conapto.
Mer information om projektet läs fallstudien på denna länk. För mer kunskap om om Vertiv och Dynamic Grid Support, besök Vertiv.com.