Nyheter

Invigning av Återvinningscentral Höga Kusten

För drygt ett år sedan, april 2023, påbörjades arbetet med Återvinningscentral Höga Kusten. En återvinningscentral som har varit efterlängtad av många, och kommer ge bra service till både kommuninvånare och det stora antalet sommargäster som befinner sig i vår kommun under sommarhalvåret.

Totalentreprenör har varit Byggnads AB Lennart Eriksson och markentreprenör har varit Skanska.

– När vi väl kom igång flöt arbetet på väldigt bra utan några större problem, och vi höll tidsplanen. Extra roligt att se slutresultatet, det är en väldigt snygg återvinningscentral som vi fått vara med och bygga, säger Anders Johansson, Byggnads AB Lennart Eriksson.

Vad kan kommunens politiker om återvinning?

På invigningsdagen anordnas en återvinningsstafett, deltagare är bland annat kommunens politiker som får prova på sina kunskaper inom området.

– Förutom glädjen över att få inviga Återvinningscentral Höga Kusten så ser jag verkligen fram emot att få testa mina kunskaper inom området i den planerade återvinningsstafetten, jag tror jag har ganska bra chanser att ta hem vinsten, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Två återvinningscentraler i Kramfors kommun

Återvinningscentralen ligger väldigt bra till geografiskt sett med ett avstånd på 1 – 2 mil från orter som Herrskog, Torrom, Nordingrå och Docksta. Hela kommunens kustområde, både fasta boende och fritidshus, får en bättre service.

– Ett av de fyra politiskt prioriterade områdena är ekologisk hållbarhet. Nu när vi har två återvinningscentraler i vår kommun, och även påbörjat matavfallsinsamlingen, ger det kommuninvånarna väldigt bra förutsättningar att hantera sitt avfall på bästa sätt, säger Rainor Melander (S), ordförande Produktionsnämnden.

Jämnt flöde av besökare

Stundtals har trycket på Återvinningscentral Högberget varit högt med en toppnotering en dag i juni där hela 307 bilar registrerades. Tillgängligheten med två stationer gör att det kommer bli ett jämnare flöde av besökare.

– Fantastiskt roligt med invigning, nu hoppas vi att återvinningscentralen ska användas och fungera på det sätt som vi har tänkt oss för alla kommuninvånare. Att tillgängligheten ska göra att vi har ett jämnt flöde med besökare på de två stationerna, säger Annamaria Berglund, enhetschef Avfall och återvinning.