Nyheter

EARTHIC® LAB X FORMAFANTASMA, en resa inifrån nya Silestone®XM-kollektionen

EARTHIC® LAB är den uppslukande installation som Cosentino presenterar i dessa dagar på FuoriSalone under Milanos designvecka (Milano Design Week). EARTHIC® LAB är den provokativa och uppslukande installationen som Cosentino visar denna vecka på FuoriSalone, utställningsagendan som fyller stadens gator för att fira design och konst under Milano Design Week.

Vid detta tillfälle har det världsledande företaget för hållbara ytor valt en differentierad installation i den historiska Teatro Gerolamo. Innanför sina historiska murar utvecklar EARTHIC® sin transformativa berättelse. Varje yta och varje element ekar av den historiska betydelsen av denna plats. Här skapas en installation som överskrider tiden, en dialog mellan det förflutna och framtiden där hållbarhet är huvudpersonen.

Projektet har utformats i samarbete med studion Formafantasma och utmanar det konventionella förhållningssättet till design och betonar produktionsprocessernas betydelse framför det rent estetiska tilltalet. Kärnfokus för EARTHIC® LAB är att ta med besökarna på en transformativ resa, visa upp det noggranna skapandet av EARTHIC surfaces-kollektionen® och lyfta fram vikten av hållbar design.

Genom rundturen på Teatro kan besökarna visualisera Cosentinos innovativa projekt inom forskning och utveckling, materialformulering och hållbarhet som förkroppsligas i EARTHIC-kapselkollektionen®. När du kliver in i huvudrummet omsluts du av ett förtrollande landskap, präglat av framväxande skulpturer som består av EARTHIC®:s ytorEn vattenfallsliknande holografisk skärmpelare regerar i mitten av detta landskap, vilket ger en hypnotisk bild, medan olika bilder av materialet som visas på en LED-vägg skapar ett fängslande, månliknande landskap, vilket ger en uppslukande känsla när man utforskar utställningen.

Flödet i upplevelsen är sömlöst fördelat över de tre våningarna i Teatro, där varje våning fungerar som ett kapitel i resan genom EARTHIC®:shistoria. Från återvunnen PET till återvunna Dekton-fragment®återvunnet glas och ett banbrytande bioharts återskapat efter konsumentionsledet, varje balkong berättar historien om EARTHIC®:s komponentformulering. Genom videovisualiseringar och vetenskapliga data får besökarna kunskap om hållbarhet samtidigt som de fördjupar sig i materialens ursprung och estetik.

Slutligen, på den tredje balkongenger intervjun med Formafantasma en djupare förståelse för samarbetet, den centrala roll som Cosentinos resa spelar i kollektionsutvecklingen och de anmärkningsvärda hållbarhetsförbättringar som uppnåtts genom användning av återvunna, återanvända och avancerade råvaror. Detta insiktsfulla samtal betonar den bredare betydelsen av att ta itu med hållbarhet inom branschen genom att fokusera på processen för att uppnå ett enhetligt designresultat.

– Installationen introducerar EARTHIC® by Silestone®XM-kollektionen som ett svar på ett problem och med målet att förbättra dess hållbara komponenter. Vad vi hoppas att folk kommer att ta med sig från EARTHIC® LAB är att förstå verkligheten bakom produkten, dess komponenter, och att design inte bara handlar om estetik utan också om hur saker produceras. Väldigt ofta pratar vi om kvalitet i produktionen, som handlar om prestandan, och vi pratar om det estetiska, men sällan pratar vi om beslutsfattandet bakom hur de görs. Det är oerhört viktigt för att kunna fatta ett välgrundat beslut och den här installationen kommer att hjälpa besökarna att se det, säger Formafantasma.

EARTHIC® by Silestone®XM

EARTHIC® by Silestone®XM är en sk. kapselkollektion som kommer att släppas på marknaden nu i maj, med nya mönster som innehåller en maximal kiseldioxidhalt på 10%. Den utvecklas också via en innovativ sammansättning där Cosentino använder ett urval av premiummineraler, återvunnet glas, PET, bioharts och Dekton-fragment®, i syfte att minska utvinningen av råmaterial och begränsa CO2-utsläppen. Tack vare HybriQ+®-tekniken produceras dessa färger med 100% förnybar elektrisk energi och 99% återvunnet vatten.

För EARTHIC® by Silestone®XMhar Cosentino samarbetat med Formafantasma, en forskningsbaserad designstudio, ledd av Andrea Trimarchi och Simone Farresin, som undersöker de ekologiska, historiska, politiska och sociala krafter som formar designdisciplinen idag. Med EARTHIC® föreslår det ledande spanska företaget och studion ett nytt hållbart förhållningssätt till ytdesign.

Andrea och Simone:

– Från början har EARTHIC:s mål varit att etablera ett ytprojekt samt ett undervarumärke inom Cosentino som kan bli en forskningsplattform för att undersöka hur företaget kan göra sina processer mer hållbara. Vi utgick inte från en estetik utan från idén om att förbättra de hållbara komponenterna i ytan. Vårt samarbete med Cosentino är just detta: ett försök att designa en produkt inifrån och ut där de estetiska valen också motsvarar etiska och hållbara val. Beslutsfattande ur detta perspektiv är vad som är relevant för design idag i stort.