Nyheter

Första byggnaden certifierad enligt BREEAM-NOR 6.0

Bulk Vestby IV i Vestby, söder om Oslo  är den första byggnaden certifierad enligt BREEAM-NOR 6.0

– Certifikatet bekräftar att vårt koncept fungerar, men vi arbetar ständigt med att utveckla och förbättra oss själva, säger projektledare på Bulk, Torgeir Steen.

Den nyaste byggnaden för Bulk Industrial Real Estate (Bulk) är en industribyggnad i Vestby på cirka 5 800 kvadratmeter. Detta är den tredje och sista byggfasen för hyresgästen Elektroimportøren. Den sista byggfasen, som avslutades i slutet av 2023, fick certifieringsnivån Good, med en poäng på 53 %

– Vi är ganska nöjda med det, även om vi hade kunnat uppnå Very Good med relativt enkla steg. Det som varit mest nytt i den nya manualen för oss på byggarsidan är arbetet med att minska utsläppen från byggarbetsplatser och benchmarka CO2 per kvadratmeter. Det är saker som vi helt klart kommer att utmana oss själva på i framtida projekt. Vi kommer också att arbeta för att minska energianvändningen i byggnaden, fortsätter Steen.

Projektledaren säger att Bulk är väl förtrogen med certifieringsprocessen i BREEAM-NOR och att alla projektledare i Bulk är godkända BREEAM-AP. Han fortsätter med att berätta om sina viktigaste lärdomar:

– Det viktigaste är att vara tidig och se till att klienten involveras tidigt. Det är också viktigt att sätta sig in i vad som faktiskt krävs av dokumentation, vilket ofta är mindre än vad många tror. Det som är roligt med BREEAM är att det finns påtagliga och konkreta saker vi jobbar med. Det är antingen eller på ett antal saker, och därför går det inte att greenwash heller, avslutar Steen.

BREEAM-team: Sondre Helgesen (försäljningschef på Thermica), Rune Bang (projektledare på Bulk), Torgeir Steen (projektledare på Bulk) och Nils Ivar Nilsen (BREEAM-AP på Thermica)

Bulk miljöcertifierar alla sina nya byggnader över 5 000 kvadratmeter.

– En miljöcertifiering ger inte automatiskt en bättre byggnad, men den ger en bättre dokumenterad byggnad. För oss är BREEAM en bekräftelse och dokumentation på att vår standard ”Bulk Module” har goda miljökvaliteter, förklarar Rune Bang, projektchef på Bulk.