Nyheter

Stort intresse för nya Plannja Infinity – tak och fasadprofiler av återvunnet stål

Byggplåtföretaget Plannja, del av Ruukki Construction, fortsätter att storsatsa på miljö och hållbarhet. Nu lanseras Plannja Infinity, ett nytt varumärke där alla tak- och fasadprodukter tillverkas av återvunnet stål. Ursprunget är skrot såsom gamla kastruller och bilar, och nu når de första produkterna den breda marknaden. Det handlar om taket Plannja Trend, tillhörande beslag samt den vågiga tak- och fasadprofilen Plannja Sinus.

De första taken såldes redan före lanseringen.

Lanseringen av tak och fasadprofiler av återvunnet stål är en del av Plannjas övergripande miljömål. Redan nu har Plannja minskat verksamhetens direkta utsläpp (det vill säga scope 1 & 2) med 86 procent jämfört med 2019 års värde, och med Plannja Infinity tas ytterligare ett stort steg framåt.

– Vi avser att bli marknadsledande inom segmentet hållbara byggplåtprodukter. Stålet i Plannja Infinity är SSAB Zero, där endast återvunnet stålskrot används som råmaterial. Det innebär att vi stöder den cirkulära ekonomin och kan leverera ett stål som ger nästintill noll koldioxidutsläpp i tillverkningen. Plannja erbjuder även SSABs färgbeläggningssystem där en stor del av de traditionella fossila oljorna har ersatts med svensk rapsolja (GreenCoat Pro BT), vilket minskar miljöpåverkan. Det är riktigt spännande att se hur Plannja Infinity redan tas emot av såväl byggbranschen som privatpersoner, säger Johan Andersson, produktchef på Plannja.

Enklare för konsument och materialföreskrivare att ta hänsyn till miljön

För konsumenter och föreskrivare av byggplåtmaterial innebär Plannja Infinity att det blir enklare att göra ett bra miljöval eftersom samtliga Plannja Infinity-produkter minskar byggnaders klimatpåverkan. Genom att råmaterialet – SSAB Zero – har ett lågt klimatavtryck och att Plannja arbetar energieffektivt i sin tillverkning, med användning av 100 procent fossilfri el, minskar det sammanlagda koldioxidavtrycket med upp till 70 procent. Dessutom är stålet i produkterna återvinningsbart om och om igen och håller samma höga kvalitet som alla byggplåtprodukter från Plannja.

Stor efterfrågan – de första taken har redan blivit sålda

Redan innan lansering har de första taken blivit sålda till några svenska husleverantörer, bland annat småhusföretaget XNvillan. Först ut är en villa i ladhusstil utanför Falkenberg, som kommer att ha ett Plannja Trend Infinity-tak i mattsvart kulör.

– Det här är en produkt som passar perfekt tillsammans med våra hus. XNvillan strävar efter att bygga miljösmarta lågenergihus med hållbara och sunda klimatskal. Vi bygger redan idag med återvunnet material, bland annat isolerar vi husen med cellulosa vilket kommer från återvunna tidningar och kartonger. Att vi nu har möjlighet att jobba med tak av återvunnet stål kommer att sänka klimatavtrycken ytterligare på våra hus. Det var ett enkelt val att göra, säger Martin Erixon, grundare och delägare, XNvillan.

Snabbfakta: Plannja Infinity

I början av året blev det känt att Plannja är först i Skandinavien med att leverera tak av stålet SSAB fossil-free® stål till bostäder. Utvecklingen av varumärket Plannja Infinity och tillhörande produkter är nästa stora steg i hållbarhetsarbetet.

Stålet i Plannja Infinity är SSAB Zero®, baserat på återvunnet stålskrot. Stålet kommer från kasserade stålprodukter såsom gamla kastruller och bilar. Det återvunna stålet stöder den cirkulära ekonomin och är ett stål producerat med nästintill noll fossila koldioxidutsläpp.

De produkter som Plannja Infinity nu erbjuder med återvunnet stål som råmaterial, det vill säga SSAB Zero®, är:

Taket Plannja Trend 475 i kulören matt svart

Tak- och fasadprofilen Plannja Sinus 18 och Plannja Sinus 51 i matt svart samt silvermetallic i utförande glossy

Tillhörande beslag, takfotsbeslag, nock till sadel- och pulpettak, gavelbeslag och vinkelränna

Stål och beläggning: SSAB Zero® stål med färgbeläggningen GreenCoat Pro BT baserad på svensk rapsolja

Garanti: 40 års teknisk garanti