Nyheter

Neste möjliggör Vietnam Airlines första flygning med hållbart flygbränsle

Vietnam Airlines, Vietnams flaggflygbolag, har genomfört sin första flygning med Neste MY Sustainable Aviation Fuel™. En Airbus A321 från Vietnam Airlines tankades med blandat hållbart flygbränsle (SAF) på Changi Airport i Singapore för dess returflyg till Hanoi, Vietnam den 27 maj 2024.

Denna milstolpe markerar Vietnam Airlines som det första flygbolaget i Vietnams historia att använda hållbart flygbränsle (SAF) för kommersiella passagerarflyg. Dessutom blev flygbolaget det första besökande flygbolaget från Asien-Stillahavsområdet att dra nytta av Nestes SAF-försörjningskapacitet på Singapore Changi Airport. Neste producerade SAF vid sitt raffinaderi i Singapore och efter att ha blandat SAF med konventionellt flygbränsle, levererades bränsleblandningen till Vietnam Airlines med hjälp av Nestes integrerade leveranskedja till Changi Airport.

– Vietnam Airlines tror att användningen av SAF kommer att bidra till att skapa en mer hållbar framtid för flygindustrin, vilket ger passagerare både utmärkt servicekvalitet och miljövänlighet. Vi samarbetar med våra partners i leveranskedjan för att utöka användningen av SAF i framtid och därigenom bidra till att framgångsrikt uppnå mål relaterade till nettonollutsläpp och förebyggande av klimatförändringar, säger Nguyen Chien Thang, vice vd för Vietnam Airlines.

– Vi är glada över att Vietnam Airlines valde vårt Neste MY Sustainable Aviation Fuel för sin första flygning med SAF. Flygindustrin är engagerad i ambitiösa klimatmål och hållbart flygbränsle spelar en avgörande roll för att nå dessa mål. Som världens ledande producent av SAF, är Neste fullt engagerad i att stödja kunder som Vietnam Airlines på deras utsläppsresa, och vi ser fram emot att utöka vårt samarbete, säger Carrie Song, Senior Vice President Commercial från Renewable Products-verksamheten på Neste.

Vietnam Airlines flygning med Neste-producerat hållbart flygbränsle visar Nestes pågående engagemang för att stödja flygbolagen på deras resa för att minska flygrelaterade utsläpp och att öka medvetenheten om SAF som en nyckelhävstång för att minska utsläppen från flygresor.

Hållbart flygbränsle

Hållbart flygbränsle är ett förnybart flygbränsle som ger ett mer hållbart alternativ till konventionellt, fossilbaserat flygbränsle. Att använda Neste MY Sustainable Aviation Fuel minskar utsläppen av växthusgaser med upp till 80 %* under bränslets livscykel, jämfört med att använda konventionellt jetbränsle.

Nestes SAF är tillverkad av hållbart framställt, 100 % förnybart avfall och restråvaror, såsom använd matolja och animaliskt fettavfall. SAF blandas med konventionellt flygbränsle före användning och fungerar sömlöst med befintliga flygplansmotorer och bränsleinfrastruktur.

Foto: Vietnam Airlines

*) När den används i ren form (d.v.s. oblandad) och beräknad med etablerade metoder för livscykelbedömning (LCA), såsom CORSIA-metodologi