Nyheter

Återbruksbutik är Årets miljöhjälte i Stockholm

Priset Årets miljöhjälte i Stockholm går till återbruksbutiken Loopall på Kungsholmen. Eldsjälarna bakom företaget handplockar möbler och inredning som restaureras för att sedan säljas som om det vore nytt på marknaden igen.

– Loopall skapar cirkulära förutsättningar med ett fokus på att rusta upp och återanvända istället för att slänga och köpa nytt. Alltså precis det som fler borde ta efter för att vi ska vara bättre rustade för att möta framtiden, säger Jonas Naddebo, distriktsordförande för Centerpartiet i Stockholm och fortsätter:

– Som en vän av småföretagare är det förstås väldigt glädjande att se att entreprenörer hittar en affärsidé som samtidigt gör gott för klimat och miljö. Centerpartiets förhoppning med priset är att Loopall både ska inspirera andra men också att de själva ska känna att de handgripligen gör skillnad.

Centerpartiet i Stockholms miljöpris delas ut på världsmiljödagen varje år och ges till en miljöhjälte som förtjänar att uppmärksammas extra mycket. Det kan vara en privatperson, en förening eller ett företag som gör en insats för miljön på ett sätt som kan inspirera andra. Förutom en tårta och ett diplom består priset av 5 000 kronor som skänks till organisationen eller vidare till en ideell organisation med koppling till miljö- och klimatfrågan – Loopall väljer att skänka prispengarna till rörelsen Fridays For Future.

Så här lyder motiveringen till årets vinnare:

Hos Loopall får möbler och inredning en ny chans på marknaden. Loopall renoverar, reparerar och rustar upp inredning så att den kan säljas på nytt. Loopall skapar förutsättningar för att återanvända istället för att slänga och köpa nytt. Vår konsumtion och produktion har sammantaget en stor påverkan på vår miljö och hälsa, både i Sverige och i andra länder. Idag är endast 3,4 procent av den svenska ekonomin cirkulär. En ökad cirkularitet är en del i en mer hållbar konsumtion. För att de skapar förutsättningar för vanliga människor att göra mer hållbara val, tilldelas Loopall Stockholmscenterns miljöpris 2024.