Nyheter

ALMEDALEN: Välkomna till Norwegians och Preems panelsamtal i Almedalen om fossilfritt flygbränsle

Välkomna till Preems och Norwegians paneldiskussion i Almedalen där vi tillsammans med politiker diskuterar hur Sverige blir ledande inom produktion och användning av 100 procent förnybart flygbränsle i Skandinavien. Infrastrukturminister Andreas Carlsson inledningstalar.

Flygbranschen är överens – flyget ska bli hållbart. Redan nästa år införs krav för inblandning av förnybart flygbränsle (SAF) på EU-nivå med start på en inblandning med 2 procent. Inblandningskravet ökar gradvis till 6 procent år 2030 och till 70 procent år 2050.

Men Norwegian har högre klimatambitioner än så, med mål om att minska utsläppen med 45 procent till 2030. För att nå dit är en ökad andel fossilfritt flygbränsle ett av de viktigaste verktygen. Preem har nyligen fattat ett investeringsbeslut på 5,5 miljarder kronor för bland annat produktion av 600 000 kubikmeter SAF per år från och med 2027 med mål om att bli norra Europas största producent av förnybart flygbränsle.

Hur kan Sverige och Skandinavien gå före i omställningen för produktion och användning av fossilfria flygbränslen? Vilka förutsättningar krävs för ökade investeringar i produktion av fossilfritt flygbränsle? Vad behövs från politiken? Vilken roll spelar näringslivet?

I PANELEN:
Infrastrukturminister Andreas Carlsson (kort inledning), Helena Gellerman (L), Johan Löfstrand (S), Nils Paul (Svenskt Näringsliv), Magdalena Streijffert (Preem), Charlotte Holmbergh (Norwegian) och Peter Norman (Arlandasamordningen).
Panelen modereras av Fredrik Kämpfe (Transportföretagen Flyg).

När: Onsdag 26 juni kl. 16.00-16.50 med efterföljande mingel
Var: Björngränd 19A i Visby
Anmäl gärna intresse till: [email protected]

Länk till arrangemanget här: https://www.almedalsveckan.info/program/71313
Varmt välkomna önskar Preem och Norwegian