Nyheter

Sol, vind och vatten pressar ner elpriserna i Sverige

Lägre efterfrågan på el under sommaren och låga elpriser på kontinenten, framför allt i Tyskland som har mycket solkraft, i kombination med mycket vind och vatten pressar ner elpriserna i Sverige. 

De rörliga elpriserna sjunker och tangerar elpriserna för juni 2020. Spotpriset på Nord Pool i elområde 3 (Södra Mellansverige) var då 24,89 öre/kWh och i år 27,27 öre/kWh. Att jämföras med i fjol då det var 53,06 öre/kWh.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men det som påverkar mest är ändå vädret. Mycket sol och vind bidrar med mer el till systemet. Enligt våra analyser kommer temperatur och nederbörd att hålla sig till det normala. På sommaren när det är varmt minskar efterfrågan på el och många industrier har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Tillgängligheten för kärnkraften i Norden ligger i början av juli på drygt 80 procent av installerad effekt. Det blåser bra och vattenmagasinen ligger på normala nivåer tack vare den pågående vårfloden som har optimala förhållanden med varmare dagar och låga nattemperaturer.

– Den som har ett rörligt elprisavtal med timpris har mycket att vinna på att vara aktiv och hålla koll på energianvändningen. Det kan till exempel vara bättre att ladda elbilen mitt på dagen istället för på natten eftersom elpriset är mer volatilt och gamla sanningar om att elpriset är lägst på natten inte längre stämmer. Sen när man står inför valet av elavtal är det lätt att jämföra det rörliga elpriset med ett fast elpris. Prisskillnaderna är idag stora men man får inte glömma bort att det fasta elpriset även inkluderar framtida vintermånader, fortsätter Jonas Stenbeck.

De geopolitiska oroligheterna och striderna i Mellanöstern fortsätter, vilket påverkar elmarknaden. Gaspriserna har stigit något men oljepriset är fortsatt stabilt vilket även stabiliserar de nordiska elpriserna.

– Om prognosen stämmer kommer vi även få bra förutsättningar inför hösten, när det kommer till elpriset. Men det förutsätter att produktionen av sol och vindkraft fortsätter i samma utsträckning under resten av sommarmånaderna och inget oförutsett sker i omvärlden, avslutar Jonas Stenbeck.