Nyheter

Tyska MeisterWerke satsar i Sverige: Härdat golv ersätter parketten

– Vi är en liten aktör i Sverige, men tillsammans med andra och större tillverkare kan vi nog få marknaden att svänga. Härdat golv är en produktgrupp som växer, men fler behöver hjälpa till för att öka intresset, säger Björn Svensson, som är försäljningsansvarig i Sverige och Danmark på tyska MeisterWerke.

Mycket talar för härdat golv som alternativ till traditionell parkett, men att vänja marknaden vid något helt nytt tar tid. Tyska MeisterWerke är ett av de företag som satsar stort på det tunna och tåliga golvmaterialet och som ser en potential på den svenska marknaden.

MeisterWerke Schulte GmbH är en stor tysk golvtillverkare som drivs i fjärde och femte generation. Med cirka 500 anställda och en omsättning på närmare två miljarder kronor är företaget en stor aktör på den europeiska marknaden.

MeisterWerke har hållbarhet som förtecken, både i bildlig och fysisk mening. Det härdade trägolvet är ett mattlackat golv som är tillverkat med en patenterad teknik för att härda trä och göra det starkare.

Tillverkningsprocessen gör golvet tre gånger starkare än traditionella trägolv och utnyttjar förnyelsebara råvaror optimalt. Det härdade golvet har formen av plankgolv till skillnad från traditionell parkett som oftast levereras i tre-stavsform.

– Resursanvändning är ju det stora idag. Om 1000 kvadratmeter traditionellt trägolv förbrukar ett hundra träd som råvara så kräver vårt härdade golv bara runt 12,5 träd, alltså bara en åttondel av parkettens förbrukning, fortsätter Björn Svensson.

Hemligheten ligger i den innovativa Wood Powder-tekniken som gör golvet högteknologiskt. Fina träfibrer, mineralämnen och naturliga tillsatser smälts ihop under högt tryck med ett äkta träskikt på ett mellanskikt av HDF. Resultatet blir ett golv som klarar hög belastning och slitage.

Obefintligt sitage

För tio år sedan var det vanligt med slitskikt på 3,5 till 4 millimeter på vanliga trägolv. Idag ligger det på 2,5 millimeter, men framtidens härdade golv har ett slitskikt på endast 0,6 till 0,8 millimeter. Förvisso är sådana golv inte slipbara, men de är renoveringsbara genom att de kan punktlagas vid behov.

Det generella slitaget anses vara i stort sett obefintligt. Det härdade underlaget eliminerar risken för tryckmärken.

– Vi är med och driver utvecklingen mot sådana här härdade golv. Tillsammans med andra tillverkare kommer vi att kunna få marknaden att förstå den nya produkten härdat trägolv.

MeisterWerke säljer i Sverige via grossister och finns hos några detaljister. Flera andra länder är större på härdat golv än Sverige. Björn Svensson beskriver Norge som långt framme och Danmark som varande i framkant när det gäller nya typer av golv.

– I Sverige är vi extremt bundna till ganska traditionella parkettgolv, bland annat styrt av gamla regler för hyressättning i hyresfastigheter.