Vid om-och tillbyggnaden av Lumi har Vasakronan tillämpat återbruk i större utsträckning än i något annat projekt. Utöver material i stommar har stora delar av fast interiör återbrukats, liksom vissa delar av installationerna. Klimatpåverkan av byggproduktionen minskar betydligt, projektet blir också färdigt tidigare, jämfört med rivning och nybyggen.
Lumi blir energieffektiv, klimatvänlig och flexibel, och återbruket hindrar inte att byggetcertifieras med LEED, där siktet är inställt på betyget Platinum.I södra utkanten av Uppsalas stadskärna ligger kvarteret Hugin. Byggnaderna här uppfördes under 1970-talet och var ritade av Carlbring Englund Arkitektkontor.
Kvarteret gestaltades med tanke på sitt läge som den centrala stadens avgränsning söderut, innan industriområdet på Kungsängen tog vid.
Riva eller inte riva?
Lokalerna har använts av Länsstyrelsen, Skattemyndigheten, MSB och Livsmedelsverket. Densenare myndigheten hade både kontor och laboratorier i de östra delarna av kvarteret.
Myndigheterna har sedan flera år flyttat till andra platser i staden. Kommunen arbetade länge på en detaljplan för kvarteret Hugin, i dialog med fastighetsägaren Vasakronan. Tanken var att riva alla byggnader i kvarteret och bygga nytt.
–När vi funderade på hur östra hörnet av kvarteret skulle kunna utformas i enlighet med detaljplaneförslaget så fann vi att inget alternativ skulle kunna möta kraven på att fasadliven skulle gå ända fram till gatan, på ett bättre sätt än de befintliga byggnaderna, berättar Jonas Wahlström, chef Projektgenomförande hos Vasakronan i Uppsala. Vi tillsammans med arkitekterna på White kom fram till att det bästa var att inte riva och bygga nytt, utan istället återanvända och återbruka. Önskemålen om ökad lokalyta kunde mötas genom att bygga på med fler våningar.
Samtidigt började återbruk att på allvar göra inträde i byggbranschen.Vasakronan bestämde sig då för att bevara stora delar av det befintliga och dessutom tillämpa återbruk i större omfattning än i något annat projekt. Att riva det hela avskrevs och detaljplaneförslaget arbetades om.
Ombyggnad och påbyggnad
Lösningen för de tre byggnaderna i öster, och som utgör Lumi, blev att behålla grund och enstor del av betongstommarna. Hela 80 procent av detta bevarades.
Fasaderna utgjordes av bärande betongkonstruktioner. Ett mål var som sagt att bygga på husen med ytterligare våningar.
Det fanns dock inga möjligheter att förstärka grunden för att klara ytterligare last. I stället revs fasaderna och ersattes av pelarbalkstommar och utfackningsväggar. Lasten minskade därmed och husen gick att bygga på med tre våningar. Detta klarades genom hybridkonstruktioner i stål och KL-trä. För takbjälklag användes återbrukade lättbetongplank. Tack vare den nya fasadkonstruktionen kunde de gamla fönstren ersättas av nya större och därmed ge möjlighet att klara nuvarande dagsljuskrav. Ytterväggarna fick samtidigt bättre U-värde än de tidigare.
Construction Management
För projektledningen svarar Byggstyrning i Mälardalen AB.
Företaget använder egenutvecklade rutiner för Construction Management, eller delad entreprenad.
– Vi maximerar fördelarna med delad entreprenad och gör det möjligt att jobba med kontinuerlig utvärdering, utveckling och förbättring. Ambitionen är att hela tiden jobba smartare, säger Kjell Karlsson, projektledare och grundare, Byggstyrning.
Företaget har tidigare varit projektledare för bland annat Celsiushuset i Uppsala, ett projekt som karaktäriserades av BIM-upplägg och långt driven digitalisering.
Inga pappersritningar användes.Celsius var ett nybygge medan Lumi är ett om-och tillbygge med långt drivet återbruk. Projekten har således skilda karaktärer, men Byggstyrnings koncept är likafullt effektivt.I Lumiprojektet utfördes laserskanning i tidiga skeden.
En 3D-modell av befintliga hus framställdes. De konsulter som anlitades projekterade med modellen som utgångspunkt, och den modifierades och kompletterades efterhand. För att framställa och hantera 3D-modellen användes StreamBIM. Till modellen importerades konsulternas bidrag som IFC-filer.
FAKTA
Tidplan: juni 2022–december 2024
Byggherre: Vasakronan
Projektledning: Byggstyrning i Mälardalen AB
Entreprenörer: ÅC Bygg AB, Upplands Företagsservice AB, M2 Ytskikt AB, Sallén Elektriska AB,IVAB m.fl.
Leverantör, stål: Smederna Sverige AB
Leverantör, trästomme: Setra Group AB
Arkitekt: White Arkitekter AB