Vilka organisatoriska faktorer påverkar upplevelsen av meningsfullhet i klimatarbetet i transport- och energibranschen? Vilka arbetsmiljörisker uppstår vid övergång till ett cirkulärt flöde av planglas i samband med fönsterglasets väg från byggnaden till återbruk eller återvinning?
Två forskare vid Linköpings universitet får sammanlagt 7,7 miljoner kronor från Afa Försäkring för forskning inom det nya FoU-programmet Arbetsmiljön i den gröna omställningen.
– Forskning och kunskap om hur den gröna omställningen påverkar arbetsmiljön saknas fortfarande till stor del. Vilka konsekvenser och möjligheter i arbetsmiljön innebär den gröna omställningen? Detta vill vi veta mer om och därför satsar vi på uppdrag av arbetsmarknadens parter, Svenskt Näringsliv, LO och PTK, på det här nya FoU-programmet, säger Ulrika Hektor, chef för Afa Försäkrings FoU-avdelning.
Åtta projekt ska bidra till ny kunskap och forskningsresultat till nytta för arbetare och tjänstemän i privat sektor.
– Vi vill bidra till säkra och hälsosamma arbetsplatser under den pågående omvandlingen mot en mer miljövänlig och hållbar framtid, säger Ulrika Hektor.
Två av de åtta projekt som får finansiering leds av Christian Ståhl samt Maria Eidenskog, som båda forskar vid Linköpings universitet.
Forskare vill förstå och hantera klimatutmaningar inom transport och energi
Christian Ståhl, professor i sociologi, tilldelas 4,1 miljoner kronor för att undersöka vilka organisatoriska faktorer som påverkar upplevelsen av meningsfullhet i klimatarbetet och hur medarbetare, arbetsgrupper och chefer i transport- och energibranschen handlar i relation till företagens klimatmål utifrån detta.
Vilka förändringar och mål är tänkbara på individuell och organisatorisk nivå och hur påverkar det hälsan?
– Sveriges riksdag har beslutat att Sverige ska nå nettonollutsläpp av växthusgaser till år 2045. En snabb och omfattande omställning behövs därför inom alla samhällssektorer. Tidigare forskning kring organisationsförändring, förändringskompetens och policyimplementering visar att upplevd meningsfullhet är avgörande för medarbetares och chefers handlande. Dessa aspekter är fram till idag relativt outforskade i relation till arbetslivets gröna omställning och därför vill vi studera detta närmare, säger Christian Ståhl.
– Vår forskning ska bidra till en meningsfull klimatomställning. Vi vill söka förstå och hantera klimatutmaningar inom transport och energi. Projektet ska ge oss kunskap om hur organisationers arbete med klimatomställning kan stärkas genom upplevd meningsfullhet. Resultaten ska stimulera företags, branschorganisationers och fackföreningars klimatarbete och även ge underlag till uppdragsutbildningar, säger han.
Hur förändras arbetsmiljön vid övergången till cirkulärt flöde av planglas?
Maria Eidenskog, universitetslektor, får 3,6 miljoner kronor för att undersöka hur cirkulärt flöde av planglas påverkar arbetsmiljön och hur förändringarna i flödet kan hanteras på bästa sätt. Projektet kommer följa fönsterglasets väg från byggnaden till återbruk eller till återvinning med fokus på hur glaset och dess digitala information hanteras av olika aktörer.
Vilka arbetsmiljörisker, dilemman och målkonflikter uppstår vid övergång till ett cirkulärt flöde av planglas? Kan ett nytt, cirkulärt materialflöde innebära ökat deltagande och inflytande från medarbetare i arbetsmiljöarbetet?
– Ökade cirkulära flöden av material är en förutsättning för att samhället ska uppnå FN:s och EU:s hållbarhetsmål. Nya flöden av material innebär nya arbetsmiljörisker och ibland ökad arbetsbörda, men också nya möjligheter att skapa förbättrade processer för arbetsmiljöarbete. Projektet kommer studera hur samspelet mellan nya praktiker, ny teknik och deltagande processer kan bidra till social hållbarhet inom näringslivet. Att följa glasets cirkulära väg, både i praktiken och digitalt, kommer ge viktiga insikter i hur vi kan arbeta för en inkluderande och jämlik arbetsmiljö i framtiden, säger Maria Eidenskog.
– Utifrån dessa kunskaper kommer vi i projektet arbeta med aktörer från näringslivet för att utveckla en metodik för arbetsmiljöarbete, vilken kan användas i fler sammanhang där cirkulära materialflöden introduceras. Metoden kommer bygga på interaktiva workshops med olika professioner och förväntas öka kunskapen om och motivation för cirkulära materialflöden samt bidra till en bättre arbetsmiljö, berättar hon.
Foto: johner.se/Peter Westrup