Varje år delas Biogasutmärkelsen ut till en person, en organisation eller ett företag som har gjort viktiga insatser för biogasens utveckling i Sverige. Nu offentliggör BioDriv Öst årets tre nominerade.
– Med Biogasutmärkelsen vill vi premiera och lyfta fram värdefulla insatser för biogasens utveckling i Sverige. Samtidigt vill vi inspirera fler aktörer att satsa på biogas, inte minst då den bidrar till en hållbar regional utveckling och en robust drivmedelsförsörjning, säger Tobias Arvidsson, styrelseordförande i BioDriv Öst.
Den svenska biogasen spelar en nyckelroll i omställningen till ett hållbart och cirkulärt samhälle. För att stödja biogasens utveckling utser styrelsen i BioDriv Öst Ideell förening varje år en pristagare till Biogasutmärkelsen. Den som får priset ska ha gjort viktiga insatser för att lyfta biogasen och visat på goda exempel för andra att följa. Insatserna kan ha skett på olika nivåer.
Årets nominerade är:
Anna Wallentin och Ellenor Grundfeldt på Energigas Sverige
– Biogas har alltid varit en smart lösning. Men de senaste åren har verkligen visat hur betydelsefulla svenska biogassatsningar är ur ett krisberedskapsperspektiv. Därför är det extra roligt att få lyfta fram aktörer som främjar utvecklingen på olika sätt. Nu ser jag fram emot konferensen BioDriv Tinget den 4 december på Nalen i Stockholm. Då får vi nämligen reda på vem vinnaren är, säger Beatrice Torgnyson Klemme, VD på BioDriv Öst.
Motiveringarna lyder:
Anna Wallentin och Ellenor Grundfeldt på Energigas Sverige
Med ett outtröttligt engagemang och en imponerande förmåga att samla branschen har Anna Wallentin och Ellenor Grundfeldt på Energigas Sverige hållit i taktpinnen för att återinföra biogasens skattebefrielse. De har med stort driv kavlat upp ärmarna för att finna en lösning på den tillfälliga skattepucken som bromsat biogasens utveckling i Sverige. Regeringen, departementen och EU-kommissionen har tack vare Anna och Ellenor fått tydliga fakta och argument för att kunna driva frågan. Många har bidragit till det positiva beskedet om biogasens fortsatta skattebefrielse, men utan Annas och Ellenors insats hade det inte blivit verklighet. Deras arbete är en seger för biogasen och en ljuspunkt för omställningen i Sverige!
Dagab Inköp & Logistik AB
Tusentals dagliga leveranser till allt från stormarknader, kiosker och lanthandlare gör Dagab till en kraft att räkna med i hela Sveriges omställning. Med fordonschef Krister Kjellström i spetsen siktar Dagab på att alla transporter ska vara fossilfria senast 2025. Inköpen av dieselbilar har upphört, nu är det biogas och el som gäller! Dessutom har Dagab varit en pionjär för tung trafik på flytande biogas. Redan 2014 testade de en av de första lastbilarna. Tio år senare rullar hela 77 biogaslastbilar i deras flotta – och fler är på väg! Men Dagab nöjer sig inte där. Med stor intern åkerikunskap ställer de höga krav även på alla sina upphandlade transporter och banar väg för en fossilfri framtid inom svensk logistik.
Svensk Biogas
Svensk Biogas är idag en lika självklar del av Linköping som Lasse Winnerbäck och flygplanstillverkning. Tack vare ett långsiktigt politiskt engagemang i Östergötland har de drivit på utvecklingen av nya marknader för både komprimerad och flytande biogas. Detta gör den hållbara biogasen populär hos såväl åkerier som industrier runt om i länet. Utvecklingsresan når ständigt nya höjder. Nu ska produktionen av flytande biogas ökas rejält genom moderbolaget Tekniska verken i Linköping. Den nya anläggningen kommer dessutom att fånga in koldioxid, vilket skapar biogas med en magiskt stor klimatnytta. Försäljningen fokuseras på den svenska marknaden – att bidra till både utveckling och krisberedskap på hemmaplan är en ledstjärna. Svensk Biogas visar med besked att östgötska lejon inte ligger på latsidan i jakten på det fossila!
Tidigare vinnare av Biogasutmärkelsen
Martin & Servera (2023), VafabMiljö Kommunalförbund (2022), Hagelsrums Biogas (2021), Toyota Material Handling (2020), Uppsala kommun (2019), Mats Eklund, Biogas Research Center (2018), Swedavia (2017), Jan Rapp, Biogasakademin (2016), Peter Liss och Västerås lokaltrafik (2015), Biototal (2014), Tommy Thalbäck och Karlskoga Energi & Miljö (2013) samt Per Ankersjö, miljöborgarråd, Stockholm stad (2012).
Om BioDriv Tinget
Biogasutmärkelsen delas ut i samband med BioDriv Tinget, en årligen återkommande konferens om det allra senaste inom transportsektorns omställning till fossilfrihet och ett tillfälle för offentlig sektor och näringsliv att mötas. Konferensen går av stapeln på Nalen i Stockholm (och digitalt) första onsdagen i december varje år. Därmed är det den 4 december som gäller denna gång. Konferensen är kostnadsfri och en del av projektet Fossilfritt 2030.
Vill du delta i BioDriv Tinget? Klicka här för att läsa mer och för anmälan. Sista anmälningsdag är den 30 november för deltagande på plats
På bilden: Beatrice Torgnyson Klemme