FOJAB har tillsammans med Kudu och NCC vunnit en markanvisningstävling i Stångby utanför Lund. På platsen ska byggas ett karaktärsfullt kvarter i nätt skala med egna täppor på både gård och tak. Ett väl genomarbetat och ambitiöst förslag med arkitektur av god kvalitet, enligt juryn.
Stångby är en av de orter i Lunds kommun som kommer att växa mest de närmaste 20 åren. Cirka 3 000 nya bostäder planeras. Dagens småhusbebyggelse ska kompletteras med flerfamiljshus, vardagsnära service och handel med småstaden och trädgårdsstaden som förebild.
Sex team valdes ut av Lunds kommun att delta i markanvisningen för fyra kvarter i västra Stångby. Fastighetsutvecklaren Kudu Projekt AB tillsammans med NCC och FOJAB vann anvisningen för kvarteret Högaffeln. I motiveringen lyfte juryn bland annat de höga hållbarhetsambitionerna, såväl sociala som ekonomiska utöver den miljömässiga.
Kvarteret innehåller en kombination av radhus och lägenheter med ”radhuskvaliteter”, totalt 31 nya bostäder. Varje marklägenhet har en egen täppa ut mot gården och högst upp i husen har lägenheterna motsvarande generösa takterrasser.
I kvarterets mitt finns gemensamma ytor där de boende kan träffas, umgås och odla i växthus och odlingskärl. Inskjutna entréer i radhusen ger utrymme för grönska och vistelse även mot gatan. Tegel, trä och tvärställda sadeltak håller samman gestaltningen.
– Bostädernas mått är välstuderade och planlösningarna yteffektiva, berättar ansvarig arkitekt Martin Montelin. Radhuslägenheterna kan kompletterats med ett loft som ger det där extra utrymmet som annars kan saknas i moderna lägenheter.
I förslaget finns ett antal åtgärder för att minska projektets klimatpåverkan. Bland annat kommer man att använda en mix av trästomme och klimatförbättrad betong, fönster med återvunnet glas och fasader med återbrukat tegel samt måttbeställt material för minskat spill och transporter. Ambitionen är också att skapa ett boende med minskat bilanvändande.
Illustration: FOJAB