Varje år hamnar tiotusentals ton textil i soporna. Men från 1 januari nästa år ska alla kläder och all textil i stället samlas in separat. Kommunerna är ansvariga för insamlingen och måste se till att 140 000 ton begagnade textilier samlas in per år.
– Det är en stor utmaning för många kommuner att hantera all denna textil. Det är viktigt både för klimatet och människors förtroende för insamlingen att den insamlade textilen så långt det är möjligt går till återbruk och inte eldas upp, säger Lars Råsberg.
Från årsskiftet införs krav på separat insamling av textilavfall och det blir förbjudet att slänga kläder och textil i soporna. Svenskarna ska i stället sortera ut det och lämna in separat eller skänka till secondhand.
Kommunerna kommer ansvara och tillsammans med de cirka 90 000 ton som nu hamnar i soppåsen innebär förändringen att landets kommuner kommer ansvara för att totalt runt 140 000 ton begagnade textilier per år samlas in.
– För att få till en hållbar textilanvändning måste vi både ställa om produktionen och ge textilierna ett längre liv. Den allra största miljövinsten görs om textilen återbrukas, oavsett om det sker här hemma i Sverige eller i något annat land, säger Lars Råsberg, biträdande direktor på biståndsorganisationen Human Bridge.
Human Bridge samarbetar i dag med drygt 140 kommuner och känns igen genom de gröna insamlingskärlen, som finns utplacerade vid fastigheter eller återvinningsstationer. Dock finns det även oseriösa aktörer som placerar ut liknande kärl utan tillstånd.
– Vi hoppas att det ansvar kommunerna får för textilinsamlingen nästa år gör att de blir mer på tårna gentemot de oseriösa aktörerna, eftersom det annars riskerar att sänka förtroendet för textilinsamlingen. Idéburna aktörer som vi och andra hjälporganisationer som arbetar med secondhand bidrar med både miljö- och samhällsnytta, fortsätterLars Råsberg.
Human Bridge samlar årligen in cirka 12 000 ton kläder och textil och har kring 2500 insamlingsplatser i hela landet. Intäkterna från Human Bridges textilinsamlingen finansierar sjukvårdsbistånd till Ukraina och länder i Afrika och Mellanöstern.
Enligt Human Bridges egen statistik från 2023 är 78 procent av de insamlade textilierna möjliga att återbruka som kläder, antingen på en svensk marknad eller i andra länder, medan 15 procent går till återvinning. Övriga 7 procent är antingen annat än textil och accessoarer eller textil som går till energiåtervinning i form av förbränning.