Nyheter

Unik klimatsatsning på köpcentrum i Angered

Miljöpartiets språkrör Per Bolund besöker tillsammans med kommunalrådet Karin Pleijel ett exempel på en ny unik klimatsatsning uppe på taket till köpcentret i Angered. Hela taket har målats vitt för att reflektera solljus för minskad klimatpåverkan, så kallad cool roofing.Projektet är en doldis i och med att det bara syns från luften. Per Bolund (MP) språkrör och Karin Pleijel (MP) kommunalråd i opposition i Göteborg kommer att kliva upp på taket och se hur klimatpåverkan kan minska samtidigt som gröna jobb skapas när svarta tak målas vita.

Projektet Cool Green Deal, som precis startat, ska måla fler tak vita i Göteborg. Att måla om taken från svart till vitt minskar behovet av kylning varma dagar och då minskar energiåtgången. Satsningen kombinerar goda klimateffekter, att unga själva medverkar i ett konkret miljöprojekt och arbetsmarknadsåtgärder där arbetslösa ungdomar från närområdet utbildas och får måla tak. Landets första utbildning i Cool Roofing startade i maj.