Nyheter

Hansgrohe satsar på hållbart ABS-material för förkromade produktdelar

Armatur- och duschtillverkaren Hansgrohe byter nu ut ca. 45 procent av den formsprutade plasten vid fabriken i Offenburg i södra Tyskland med materialet ABS-plast (Akrylonitril Butadien Styrene). ABS är en av de mest använda tekniska plasterna, och den är särskilt lämplig för galvanisk beläggning.

Detta kommer att ligga till grund för produktionen av de ädla ytorna på duschar och tillbehör. Som en del av sin hållbarhetsstrategi letar Hansgrohe ständigt efter alternativa material som är hållbart framställda av återvunna eller förnybara råvaror. Med nya ABS Novodur ECO P2MC B50, som INEOS Styrolution presenterade i september 2022, kan den sydtyska badrumsspecialisten nu producera mer hållbara plastdelar till sina produkter.

Snabb omvandling

Från mars 2023 tillverkar Hansgrohe alla ABS-delar med det nya materialet ABS Novodur ECO P2MC B50, som enligt tillverkaren består av 50 % bioförstärkt (1) innehåll jämfört med konventionell ABS och därmed lämnar en upp till 71 % lägre CO2-avtryck.(2) Det är inte helt enkelt att ersätta välkända material med nya, resursbesparande av detta slag, utan att det medför stora kostnader och nya kvalitetstester. Hansgrohes plastexperter och det interna Green Company-teamet har arbetat i över två år för att hitta hållbara alternativ till de formsprutade plastdelarna, som samtidigt uppfyller företagets stränga kvalitetskrav.

– Tack vare de oförändrade egenskaperna hos den bioförstärkta ABS från INEOS Styrolution jämfört med materialet vi har använt hittills kan vi snabbt anpassa oss, vilket förenklar våra interna processer, förklarar Matthias Stunder, chef för Plastic Technology International på Hansgrohe. På detta sätt har vi tagit ytterligare ett steg mot att släppa ut mindre CO2.”

Frank Semling, styrelseledamot i Hansgrohe SE, är också nöjd med framstegen mot ännu mer hållbara plastprodukter:

– Jag vill rikta ett stort tack till vår underleverantör INEOS Styrolution och alla inblandade Hansgrohe-avdelningar, som har gjort bytet till det hållbara ABS-materialet Novodur ECO P2MC B50 så snabbt och okomplicerat. Hansgrohe är därmed den första INEOS-kunden inom sanitetsindustrin att byta till detta material. Vi hoppas naturligtvis att fler företag från alla branscher kommer att följa efter – ju fler tillverkare som går över till hållbara material, desto bättre är det för våra gemensamma CO2-konton och uppnåendet av 1,5-gradersmålet i Parisavtalet.

Hitta mer information om INEOS Styrolution på:

www.ineos-styrolution.com

På bilden: Matthias Stunder, chef för Plastic Technology International på Hansgrohe