Nyheter

Sekab utökar produktion av bio-baserad ättiksyra

Ättiksyra är en viktig komponent i många vardagsprodukter. Sekabs bio-baserade ättiksyra kan minska koldioxidavtrycket med upp till 50 procent. Sekabs investering i ny produktionskapacitet är nu i drift och möjliggör snabbare och större leveranser.

Ättiksyra är en vanligt förekommande råvara inom olika industrier, inklusive plast, lim, schampo, färger, lösningsmedel och läkemedel. Genom att stärka sin produktionskapacitet står Sekab redo att erbjuda ökade mängder av bio-baserad ättiksyra. 

– Även på en mycket konkurrensutsatt marknad efterfrågas våra bio-baserade alternativ till fossila kemikalier. Den förbättrade produktionskapaciteten gör att vi effektivt kan möta leveranskraven i Europa, säger Adam Lindholm, försäljningschef och ansvarig för affärsutveckling på Sekab. 

 Flaggskeppsprodukten Acetic Acid Pure, exklusivt tillgänglig hos Sekab, innebär ett stort steg framåt för hållbarhet. Produkten är 100 procent fysiskt bio-baserad och möjliggör att företag kan minska sina koldioxidutsläpp med imponerande 50 procent (eller mer om de väljer produkten som är framställd från 2G-råvara). Acetic Acid Pure har genomgått omfattande certifiering enligt ISCC+ standard. Med noll oplanerade avbrott i produktionen under flera år tillverkas denna produkt i en stabil produktionsanläggning.  

 – Kemikalier spelar en betydande roll i koldioxidavtrycket för alla produkter, trots att de befinner sig längre ner i värdekedjan. Det kan vara utmanande att minska utsläppen inom olika områden. Övergången från fossilbaserad ättiksyra till ett bio-baserat alternativ är troligtvis en av de mest tillgängliga och snabba lösningarna, säger Eva-Marie Byberg, hållbarhetschef på Sekab. 

 Läs mer om Sekabs ättiksyra