Nyheter

BREEAM Excellent-certifiering i nytt kvarter i Oslo

Det är ett helt nytt kvarter i Vika där toppmodern arkitektur och design går hand i hand med bra användarupplevelser. Byggnaden utgörs av två delar, en affärsdel och en kontorsdel, som omges av fyra öppna passager som leder in till ett trevligt torg.

När KONE tillfrågades om att bidra med sin expertis på personflöden var svaret enkelt:

– Vi är mycket stolta över att få dela med oss av vår kompetens och bidra till en framtidsinriktad och exklusiv byggnad med våra lösningar för hissar, rulltrappor och passerkontroller, kommenterar Erik Johnson, vd för KONE.

Kvarterets arkitekt, Sveinung Chercka-Simonsen, är väldigt positiv till samarbetet med KONE.

– Vi hade ett bra samarbete med KONE och upplevde att de förstod vårt koncept och utgick från det under hela byggprocessen. Dessutom var rådgivarna från KONE bra sparringpartner när vi utvecklade och designade byggnaden, och vi kunde därför fatta effektiva beslut, berättar Sveinung.

KONE gör sitt yttersta

– KONE har varit involverade ända sedan projektet inleddes, och det tror vi att slutanvändarna kommer att märka, berättar Johnson.

– Vi gör vårt yttersta för att bidra till att skapa en funktionell och estetisk helhetslösning. Bland annat är alla ytor specialanpassade för byggnaden, och det borstade stålet används genomgående i hela byggnaden. Alla hissar har också integrerade skärmar i speglarna där VIA kan visa infotainment för besökarna. Vi lyssnar på kunden och gör vid behov förbättringar under arbetets gång. Allt detta gör vi för att skapa ett sömlöst och smidigt flöde för alla som rör sig i byggnaden, berättar Erik Johnson.

Miljöperspektivet har varit ett av huvudfokusområdena under hela projektet. KONE:s tekniska lösningar är innovativa och uppfyller kraven på en hållbar och energieffektiv drift. Hissar och rulltrappor levereras med miljövänliga funktioner som minskar byggnadens CO2-avtryck och som uppfyller byggherrens krav på en BREEAM Excellent-certifiering.

När endast det bästa duger

I byggnadens kontorsdel finns de mer exklusiva lösningarna. Det märks bland annat genom att vissa ytor i hissen är specialanpassade och klädda i vackert skinn. Hissarna är naturligtvis utrustade med de mest innovativa och avancerade styrsystemen.

Hissarna i kontorsdelen har en imponerande takhöjd på hela 2,7 meter, vilket bidrar till att skapa en känsla av luftighet och lyx. Hissarna är dessutom utrustade med destinationskontroll och passerkontroll. Med hjälp av elektronisk skanning tas man automatiskt till rätt destination, medan passerkontrollen säkerställer att obehöriga inte kan använda hissarna. Vid tillfällen då de anställda ska åka till olika våningar skickar det smarta systemet flera hissar. Med sådana lösningar behöver man inte kompromissa med effektiviteten och säkerheten.