Nyheter

Shoppingcenters och välgörenhetsorganisationer går samman för återbruk

Steen & Strøms shoppingcenter Emporia i Malmö, Field’s i Köpenhamn och Bruuns Galleri i Århus fokuserar på återbruk av textilier genom kampanjen Bytt till Nytt tillsammans med Myrorna på Emporia, Röda Korset och NGO’s Kirkens Korshær i Danmark.

Målet är att minska textilavfallet, öka medvetenheten och se till att vi återbrukar så många klädesplagg som möjligt.

– Det känns bra att skapa balans i våra kampanjer. Bytt till Nytt uppmuntrar till att tänka över mitt köpbeteende. De kläder jag sorterar bort kan komma andra till godo. Vi samarbetar med Myrorna på Emporia i kampanjen. Bortsorterade kläder får nytt liv och det ekonomiska överskottet går oavkortat till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. It’s a win-win, säger Christina Holst, marknadschef på Emporia.

– Att 80 procent av alla kasserade klädesplagg har 80 procent av sin livstid kvar betyder att det borde vara logiskt att lämna in kläder för återbruk så att andra kan dra nytta av dem, säger Cecilie Thomson, marknadschef på Field’s. Sascha Johnsen, marknadschef på Bruuns Galleri tillägger att:  vi är privilegierade som kan engagera våra kunder i ett så viktigt initiativ.

Genom kampanjen Bytt till Nytt blir de totalt 28,5 miljoner besökarna årligen på köpcentrumen medvetna om vikten av att återbruka kasserade kläder om man ändå tänker köpa nya. Varje påse med kläder som lämnas in på köpcentrumen motsvarar en kupong som ger rabatt på nästa köp. Under den föregående kampanjen på Field’s mottogs 1 200 klädpåsar under en månad och 20 butiker deltog i kampanjen med erbjudandet att köpa nya kläder med rabatt. I den nuvarande kampanjen är 25 butiker registrerade. På Bruuns Galleri mottogs 600 påsar med kläder för återvinning i den senaste kampanjen. Nästa kampanj kommer att starta i slutet av augusti och Emporia genomförde kampanjen för första gången i maj.

Steen & Ströms Act4Good-initiativ

– Kampanjen hjälper till att öka medvetenheten om textilåterbruk bland våra besökare, vilket är ett av målen med Steen & Ströms övergripande Act4Good-arbete och ESG-strategi som kommer att uppmuntra, möjliggöra och bidra till att våra kunder och besökare har en hållbar inställning och livsstil. Ett team har utsetts för att utveckla nya, hållbara koncept för alla skandinaviska köpcentrum inom företaget, säger Annika Andersson, kommunikationschef för Skandinavien på Steen & Ström.

Senast år 2025 måste alla EU-länder se till att kläder och textilavfall sorteras och samlas in. Danska parlamentet har beslutat att danska hushåll måste börja från den 1 juli 2023. Potentialen att öka textilåtervinningen är stor. En studie visar att Europa har kapacitet att återvinna 1,3 miljoner ton textil fram till 2025. Motsvarande siffra för sortering av textilier är 560 000 ton.

Se fler Act4Good-initiativ från Steen & Strøm för att främja en hållbar livsstil:

https://www.steenstrom.com/our-commitments/promoting-sustainable-lifestyles

Källa: Sustainable Clothing Future – Kartläggning av textila aktörer inom sortering och återvinning av textilier i Europa