Nyheter

Återbrukad inredning i fokus i Malmö Nya Domstol

Malmö Nya Domstol står nu klar. Bakom inredningen av den totala ytan på 30 000 kvadratmeter står White Arkitekter. I inredningsprojektet har återbruk spelat en central roll och runt 2500 möbler har återbrukats.

I Malmö Nya Domstols 14 våningar ryms Tingsrätten, Förvaltningsrätten och Hyres- och arrendenämnden. I byggnaden finns ett 40-tal rättssalar, cirka 700 arbetsplatser, mötesrum, matsalar, loungeytor och takterrasser. Inredningen är till stor del återbrukad från verksamhetens tidigare lokaler, i detta arbete har Whites metod The Flow – cirkulära möbelflöden varit ett viktigt verktyg.

­– The Flow går ut på att rädda så mycket som möjligt av befintliga möbler och inredningsdetaljer och låta dem följa med till de nya lokalerna i ett rekonditionerat skick. Man kan tro att det blir dyrt när man ska återbruka möbler, men ofta är det faktiskt precis tvärtom, säger Mia Erlandsson, inredningsarkitekt, White Arkitekter.

Alla möbler som återbrukas i projektet har fått någon typ av handpåläggning innan de flyttas till de nya lokalerna. Det kan handla om allt från att tvätta och rengöra till att lackera, klä eller stoppa om möblerna. I detta arbete väljs tyger som tål högt slitage eller som kan tas av och tvättas för att de ska hålla över en lång tid.

­– Vi tänker långsiktigt och hållbart och köper därför alltid möbler av god kvalitet. Inredningen ska hålla i många år och kunna renoveras och få nytt liv igen och igen. Material och färgsättning ska spegla den tid vi lever i, men samtidigt hålla över tid, säger Stina Lind, projektledare, Domstolsverket.

Även de nya möblerna i projektet har valts ut med ett tydligt hållbarhetstänk. Genom att välja möbler av återvunnet material eller som är flexibla som exempelvis bordsunderreden som tillåter en variation i skivstorlekar för framtiden ökar möjligheterna för att inredningen ska leva vidare under en lång tid. Även kulörerna ska ha en lång livslängd liksom materialen som behöver ha en hög kvalitet och vara så pass solida att det är möjligt att till exempel slipa ner och lackera om dem många gånger.

– Det har varit viktigt att skapa en miljö som känns trygg, funktionell och modern som samtidigt överensstämmer med arkitektkontoret Henning Larsens gestaltningsvision. En domstol är så mycket mer än en byggnad – det är en symbol för rättvisa – så man kan säga att det är 30 000 kvadratmeter demokrati som ska inredas, säger Martin Pålsson, inredningsarkitekt, White Arkitekter.

Både gamla och nya möbler tas fram utifrån typrum som tagits fram för projektet, detta för att minska varianterna och på så sätt skapa flexibilitet och påverkar budgeten.