Nyheter

Lera, grön omställning och hållbar arkitektur

För tredje året i rad deltar White Arkitekter som partner till demokratiarenan Frihamnsdagarna. Precis som tidigare år bjuder Sveriges största arkitektkontor in till ett dynamiskt och utforskande samtalstorg och ett gediget seminarieprogram, inte minst med fokus på en hållbar och grön omställning. ”För oss är det en självklarhet att engagera oss utanför våra egna forum. Vi har varit en del av Göteborgs stadsutveckling i över 70 år – och vi vill fortsätta utveckla staden in i framtiden” säger, Jacob Sahlqvist, kontorschef White Göteborg.

Medarbetarägda White Arkitekter är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor – och Sveriges största. Sedan 1951 har White huserat på Magasinsgatan i Göteborg, och många landmärken i staden har tagit form på kontorets ritbord. Det är ingen överdrift att säga att White har varit med och format staden i över ett halvt sekel. När nu Göteborgs svar på Almedalen, Frihamnsdagarna, återkommer för tredje året i rad gör arkitektkontoret en rekordstor satsning. White Arkitekter har varit partner till Frihamnsdagarna sedan starten 2020, och årets arena är inget undantag.

På Frihamnsdagarna samlas allmänhet, opinionsbildare, föreningsliv, ungdomar, offentlig sektor och näringsliv för att diskutera och utforska framtidsfrågor. Något som märks i Whites program:

– För oss är det en självklarhet att engagera oss utanför våra egna forum. Vi har varit en del av Göteborgs stadsutveckling i över 70 år – och vi vill fortsätta utveckla staden in i framtiden! I år ligger stort fokus på den hållbara staden. Vi tar med oss visioner om ett Göteborg som är motståndskraftigt mot extremväder som hetta och skyfall, vi frågar oss om blåleran som staden vilar på kan användas för att bygga hållbart och hur klok utformning föder trygghet och igenkänning. Vi är så stolta över att åter igen samarbeta med Frihamnsdagarna, säger Jacob Sahlqvist, kontorschef på White Arkitekter i Göteborg.

White Arkitekters samtalstorg är en dynamisk mötesplats som låter besökarna delta i diskussionen om stadens utveckling – och samtala med Whites experter på allt från återbruk till grön stadsplanering. Tidigare år har besökarna bjudits in att skriva upp och hänga sina drömmar för Göteborg i ett träd, och året efter att spika sina visioner på en fysisk karta i trä. En slags medborgardialog som sedan har införlivats i Whites projekt under åren. I år kan besökarna bland annat utforska en vision om ett grönt framtida Göteborg. Till årets samtalstorg flyttar även ett nygammalt byggnadsmaterial in – lera. Besökarna välkomnas att laborera med materialet, och utforska dess potential.

White Arkitekter står under Frihamnsdagarna värd för fyra seminarier med fokus på stadens gröna utveckling och hållbar arkitektur, bland dem ett seminarium som hålls inom ramen för IFLA World Congress 2023. Samtalet utforskar den gröna omställningen, och tar avstamp i hur grönblå infrastruktur kan skapa en grön omställning för alla städer som behöver bli mer motståndskraftiga för de extremväder som nu är realitet och som aktualiserats de senaste månaderna, både nationellt och globalt.

Program

Torsdag 31 augusti kl 09.00 – 10.00

Så kan vi accelerera den gröna omställningen
White bjuder in till ett IFLA Pre-seminarium i samarbete med Sveriges Arkitekter på temat grön omställning. Under seminariet ställs frågor som: hur kan vi gå snabbare fram för att vända klimatförändringarna? Vilka ekonomiska incitament kan styra byggbranschen till att snabbare minska utsläppen? Och vilka ekologiska projekt har störst inverkan vår måluppfyllnad?

Läs mer: https://frihamnsdagarna.se/program/accelerating-green-transition/

Torsdag 31 augusti kl 15.00 – 15.40

Stadens identitet och attraktivitet – vilken stad vill vi ha?
Vad är det som skapar värden i staden? Kan vi nå ökad trygghet och gemenskap genom igenkänning över tid och rum? Välkomna till ett samtal om hur identitetsskapande ikoner i staden påverkar det offentliga rummet och de människor som rör sig där. Samtalet rör sig över olika skalor, detaljering och kvalitet kring vad det är som skapar trygghet och gemenskap, värde och stolthet.

Läs mer: https://frihamnsdagarna.se/program/white-arkitekter/

Fredag 1 september kl 09.00 – 09.40

White och HSB Living Lab bjuder in till seminarium om lera – det bortglömda byggmaterialet
Lera – ett nygammalt material som kan spela en stor roll i framöver. Det är cirkulärt, resurssnålt och det finns rakt under våra fötter. Till detta seminarium har White, tillsammans med medarrangören HSB Living Lab, bjudit in experter på lera för att diskutera materialets potential. I ett av stadens mest tongivande stadsomvandlingsprojekt: Västlänken handlar mycket om lera. Miljontals kubikmeter lera ska fraktas bort från Göteborg. Under samtalet diskuterar panelen om det i själva verket är så att den blålera som Göteborg vilar på kan bli en värdefull tillgång som hållbart byggmaterial.

Läs mer: https://frihamnsdagarna.se/program/white-arkitekter-2/

Fredag 1 september kl 9.40-10.00

Vad är värdeskapande tidlös design – och hur blir den till?
Hur skapas tidlös design i staden och vad tillför den sin omgivning? Under seminariet diskuterar designnestorn Olle Andersson hur design kommer till i samtal med Jacob Sahlqvist, arkitekt och kontorschef Göteborg på White Arkitekter. Jacob har tidigare bland annat varit ordförande för Sveriges Arkitekter. Olle Andersson är en celebritet inom svensk inredningsarkitektur och designers, och har varit verksam i ett flertal länder som professor, lärare och formgivare. Olle Andersson erhöll under 80- och 90-talen utmärkelsen ”Utmärkt Svensk Form” sammanlagt 19 gånger.

Läs mer: https://frihamnsdagarna.se/program/design/

Hela Whites program för Frihamnsdagarna finns att läsa här: https://whitearkitekter.com/se/nyheter/traffa-white-pa-frihamnsdagarna-i-goteborg-2023/

Om Frihamnsdagarna
Frihamnsdagarna äger rum på Bananpiren i Göteborg, mellan den 31:a augusti och 2:a september. Inträdet är gratis.

Läs mer om Frihamnsdagarna här: 

https://frihamnsdagarna.se/

Foto: Skyoverse