Nyheter

Miljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SM

Den här veckan genomförs SM i forskning som arrangeras av den nationella ideella organisationen Unga Forskare. Gymnasieelever från hela landet samlas i Södertälje för att göra upp om fina priser och en plats i forskningslandslaget.

Bland finalisterna finns Klara Hinasdotter som till vardags studerar vid Strömstads gymnasium. Klaras finalprojekt består av ett murbruk skapat av ostronskal. En lokal råvara som är mer miljövänligt än cement. På torsdag vet vi om hon går hela vägen.

– Det är 52 bidrag från hela landet som tävlar om platser i forskningslandslaget. Det är otroligt inspirerande att se vilka kunskaper och driv det finns bland landets gymnasieelever och det ska bli spännande att se vilka som vinner. Hållbarhet och miljö står för en tredjedel av finalbidragen så det är tydligt att det är viktiga frågor för nästa generations forskare, säger Anna Hedlund, stolt generalsekreterare i organisationen Unga Forskare som arrangeras forsknings-SM.

Finalen pågår mellan 8-11 april och vinnarna utses på Södertälje Science Park under torsdagseftermiddagen. Vinnarna utses av en finaljury som består av närmare 30 utvalda forskare med expertkunskaper inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Till Strömstads Tidning har Klara Hinasdotter tidigare kommenterat sitt finalbidrag:

– Jag vill att man ska använda ostronskalen, och att det blir forskning som används i vardagen. Det är viktig för mig.