Nyheter

Äldre byggnader i akut behov av grön tech – Mestro lanserar helt ny tjänst som svar

När hållbarhet och energieffektivitet står högt på agendan för fastighetsägare över hela Europa, står äldre byggnader inför särskilda utmaningar. Detta då en stor del av dessa är utrustade med föråldrad energimätningsteknik. I ett nytt samarbete tar svenska Mestro sig an att förnya energihanteringen i fastighetsbranschen genom en helt ny tjänst, med särskilt fokus på byggnader vars teknik inte har hållit jämna steg med miljökraven.

Både i Sverige och över hela Europa utgörs en stor del av fastighetsbeståndet av byggnader uppförda under 60-talet. Trots att både fasader och rörsystem putsas upp sporadiskt, förblir mer kritiska aspekter försummade – inte minst teknologin. En betydande andel av dessa lider av bristfälliga system för energimätning, vilket innebär utmaningar för fastighetsbranschen i en era där tillgång till pålitliga data blir allt viktigare för både miljön och plånboken.

De ökade regulatoriska kraven, med CSRD i spetsen, ställer allt högre krav på fastighetsägarnas rapportering av tillförlitlig energi- och hållbarhetsdata, vilken ska granskas av tredjepart. Klassisk datainsamling kantas dessutom av komplexa system med hårdvara, tekniska bryggor, kvalitetssäkring och lagring av data hos ett flertal leverantörer – vilket kan bli både dyrt och otympligt. 

Med den nya tjänsten “Data-as-a-Service” erbjuder Mestro en ny sorts lösning för hela värdekedjan av datainsamling i form av en prenumerationstjänst som är unik i sitt slag. I denna ingår alltifrån leverans, installation och underhåll av energimätningshårdvara, till insamling, analys och sammanställning av hållbarhetsdata. Erbjudandet levereras av bolaget i nära samarbete med ett välrenommerat partnerbolag.

– Felaktig data är ofta resultatet av en undermålig infrastruktur, vilket många fastighetsägare tampas med dagligen. Våra kunder har länge efterfrågat denna typ av lösning och just därför känns det fantastiskt kul att kunna släppa denna tjänst, som utvidgar vårt ansvar för att inkorporera hela värdekedjan av datainsamling. Vi ser fram emot att kunna eliminera den manuella handpåläggningen och ge kunderna den minutiösa datakvalitet de behöver och förtjänar, säger Ellen Z. Westerlund, Chief Business Officer på Mestro. 

Tjänsten tillåter fastighetsägare, oavsett fastighetens byggnadsår eller utformning, att få tillgång till data nödvändig för att fatta affärskritiska beslut om allt från drift till investeringspotential. Byggnadsår eller geografisk position blir således inte längre hinder i det övergripande energi- och hållbarhetsarbetet.