Nyheter

Zurface levererar natursten med el-lastbil

– Vi tycker det borde vara självklart att återanvända en sten som kommer hålla i minst 100 år till och att utnyttja modern eldriven trafik för att leverera den. Trots det är vi vad jag vet först i vår bransch med båda de delarna, säger Zurfaces vd Eric Waxin.

Zurface kommer inom kort att börja erbjuda leveranser med eldriven lastbil. Det sker i samarbete med transportföretaget Ntex och är ytterligare ett steg i Zurfaces hållbarhetsarbete efter införandet av återvinning av natursten nyligen.

Zurface är Nordens största leverantör av natursten. Köpare är allt från kommuner och entreprenörer för stora infrastruktur- och byggnadsprojekt till privata trädgårdsprojekt. En stor del av transporterna görs i samarbete med Ntex som nu bygger upp en lastbilsflotta på el med start i Göteborgsområdet, i Helsingborg och i Stockholm.

– Med nytillskotten Volvo FL Electric Trucks räknar vi med en minskning på 19,6 ton CO2-utsläpp per lastbil och år, säger Jonas Carlsson, som är chef för fordonsflottan på Ntex.

Det var Zurface snabba att nappa på och under våren är tanken att trafiken ska vara i gång.

– Det kommer till en början att gälla våra sändningar på mellan 1 och 5 ton inom Stockholmsområdet, ungefär 200 transporter om året där vi kan bidra till tystare vägar och renare luft. Kan vi uppvisa ett bra flöde mot åkeri med elbil kan vi se sedan över större tonnage och längre sträckor, säger Zurfaces logistikchef Dennis Söderman.

Zurface har också planer på att så småningom installera en laddstolpe vid sitt lager så att lastbilar kan ladda i samband med lastning och slippa behöva stanna längs vägen.

– Vi delar en uttalad strävan efter att minska miljöpåverkan och ligga steget före i den tekniska utvecklingen, och det här samarbetet är verkligen ett perfekt exempel på det, avslutar Jonas Carlsson.