Nyheter

Hammarängen Skellefteå Södra kan utses till Årets Bygge 2024

Hammarängen Skellefteå Södra i Skellefteå kommun är en av finalisterna i Årets Bygge 2024 inom kategorin infrastruktur. Priset är ett av Sveriges mest prestigefyllda inom byggbranschen, och delas ut av Byggindustrin 19 mars på mötesplatsen Creative Summit i Stockholm.

– Vi är väldigt stolta över området vi byggt, men om möjligt ännu stoltare över resan. Det har varit ett fantastiskt samarbete vilket möjliggjort många hållbara och innovativa lösningar utan stora kostnadsökningar för projektet. Det vi har gjort här ger inte bara ett mervärde i det fina område vi lämnar färdigt utan även många lärdomar och utvecklade arbetssätt och tekniker för framtiden säger Joel Hällgren, projektledare på Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun har tillsammans med Skanska byggt ett innovativt logistikområde med högt ställda krav inom hållbarhet. Det har bland annat krossats berg av eldrivna maskiner och tillverkats biokol av stubbar i området. Men även utveckling av det digitaliserade dagvattensystemet Smartwater, som ger möjlighet att optimera dagvattenhanteringen.

Snart öppnar det även en drönarflygplats på området – den andra i Europa. Det blir en viktig del i utvecklingen av framtidens transporter.

– Fantastiskt roligt att jobba så nära kunden Skellefteå kommun. Det resulterar i lärande och utveckling i ett projekt där vi faktiskt gör skillnad. Vi fortsätter resan mot hållbarare anläggningsprojekt och välkomnar hela branschen att följa med säger David Nordberg, klimat- och hållbarhetschef på Skanska.

Fakta:

Projektet är nominerat till Årets Bygge 2024 inom kategorin infrastruktur. Det är ett av tre projekt inom kategorin men totalt 18 olika projekt i Sverige som blivit nominerade i de övriga kategorierna, av 107 projekt.

Vinnaren utses 19 mars med en prisutdelning på byggbranschens mötesplats Construction Summit på Sergel Hub i Stockholm.

För att vinna pris krävs det att projektet måste uppfylla fem kriterier.

Det är:

arbetsmiljö

hållbarhet

tid/kvalitet/budget

teknik/innovation

samverkan.