Nyheter

Unik och klimatvänlig vässning av metallfilar

RETURFIL är verkstadsföretaget som hjälper landets guld- & silversmeder och urmakare – alla som använder metallfilar i sitt vardagliga arbete såsom reparationer och nyproduktion av smycken. Resultatet är enastående och kostnaden för att vässa en fil är ibland bara en tiondel av priset på en ny fil. 

Den unika metoden tillåter återanvändning av samma verktyg flera gånger om. Besparingen och klimatnyttan är optimal och ett tydligt exempel på den nya cirkulära ekonomin.

Verkstadsföretaget har på några år tagit fram en rationell och beprövad metod för att vässa olika metallfilar på kemiskt sätt i laboratorie- och verkstadsmiljö. Filarna som ibland blivit liggandes i många år blir nästan som nya, mycket vassa och får nytt liv igen och kan brukas många gånger om. Detta gör att kostnadsbesparingen för smeden eller urmakaren är omedelbar i stället för att köpa nya lika ofta.

Möjligheten att alltid arbeta med vassa verktyg ger användaren en mycket bra känsla, jobbet blir roligare och man spar en hel del tid och pengar och minskar klimatpåverkan säger aktörerna i branschen.

– Överraskande att få tillbaka mina gamla favorit filar som nya efter jag hade avskrivit dem för länge sen. Det är bra att öka på livslängden av verktyg som behövs i vår dagliga verksamhet, säger Rob Grootenboer, guldsmed på Smid Stockholm AB.

– Filarna vi fick tillbaka från Returfil efter vässningen var vi mycket nöjda med, en klar besparing och bra känsla, säger juvelerare David Harper.

Med RETURFILS behandling går det att vässa begagnade och slöa filar mellan 4 och 6 gånger, ibland ännu mer. När det inte går att vässa filen fler gånger kan man återvinna metallen till 100% oändligt antal gånger utan att man behöver göra avkall på kvalitén. Järnatomerna är eviga och genom att återvinna och smälta om metallskrot kan man enkelt få dem att inordna sig i en ny ordning för att bilda nya stål med nya egenskaper – numera även fossilfri framställning.

Järnatomer förlorar inte sin kvalitet oavsett hur många gånger stålet smälts om. Det gör att stålet kan vara alltifrån en dag till över 100 år gammalt när det smälts om – exempelvis till nya metallfilar.

Cirkulära affärsmodeller gynnar företag eftersom de både kan sänka sina kostnader och bli mer miljövänliga genom att bättre tillvarata värdet i gamla produkter och hålla liv i dem längre. Effektiv resursanvändning och återvinning är områden som växer inom alla branscher i syfte att minska klimatpåverkan, säger Joachim Mårtensson, marknadsansvarig på Returfil.